Cosplay natjecanje

Cosplay natjecanje centralni je događaj na svakom Pandakonu, a ovdje možete pronaći odgovore na skoro svako vaše pitanje, informacije o žiriju, pogledati tko su bili pobjednici prijašnjih godina te pronaći novosti vezane uz cosplay natjecanje.

O NATJECANJU | PRIJAVE | PRAVILA | ČESTO POSTAVLJANA PITANJA | POBJEDNICI PRIJAŠNJIH GODINA

Natjecanje počinje od subote čim se pojavi prvi natjecatelj, a traje do nedjelje navečer kada će biti predstavljanje cosplayera i veliko proglašenje pobjednika.

Pobjednike bira publika i žiri koji se sastoji od četiri člana.

IZBOR PUBLIKE: Svi posjetitelji moći će izabrati njima najdražeg cosplayera, na način da će u knjižice koji ima svaki cosplayer lijepiti naljepnice koje će dobiti prilikom kupnje karata na ulazu zajedno s programom. Natjecatelj s najviše skupljenih naljepnica je pobjednik.

Znači, krećite se okolo, družite, pričajte s ljudima, sudjelujte i pomažite međusobno te besramno reklamirajte jer time je vaša šansa za pobjedom veća 🙂

IZBOR ŽIRIJA: Prva tri mjesta birati će žiri na način da ocjenjuju sličnost s originalom, zatim izradu kostima i propova, predstavljanje i uvjerljivost. Žiri vas neće ispitivati ništa na pozornici, sve što želite reći vezano uz vaš kostim, lika, itd. napisati ćete na papir za prijavu.

Novost u 2016. je izbor najbolje grupe. Za grupe smo osigurali jednu nagradu koju mogu dobiti ili od strane publike ili od žirija. U slučaju da grupa skupi najviše bodova od publike i time osvoji nagradu za najbolji grupni cosplay, sljedeći pojedinačni natjecatelj će također dobiti nagradu publike, ali u tom slučaju žiri neće dodijeliti grupnu nagradu. Ukoliko pojedinac osvoji nagradu publike, žiri će dodijeliti i nagradu za grupni cosplay.

Ukratko, imamo četiri pojedinačne nagrade i jednu grupnu. Prijavljeni parovi za sada i dalje spadaju u pojedinačnu kategoriju, a ne pod grupnu koja se odnosi na tri ili više osoba.

PRIJAVE

PRIJAVE 2016.

– prijave se rade isključivo na licu mjesta na Info pultu: subotu od početka programa do 19 sati te u nedjelju do 17 sati. Nakon toga prijave nećemo primati.

– prilikom prijave ispunit ćete papir sa sljedećim informacijama:

IME/NADIMAK, IME LIKA, FANDOM (od kuda je taj lik?),

POJEDINAČNO/PAR/GRUPA (zaokružiti, dvoje čini par, tri ili više osoba čini grupu), INFORMACIJE O KOSTIMU (što ste sami izradili, je li vam netko pomogao, je li kostim kupljen, prerađen…itd.),

PREDSTAVLJANJE (ukoliko želite nešto izvesti sami ili preferirate da to obave voditelji, što želite da kažu o vama i vašem cosplayu).

– jednom predana prijava se više ne može mijenjati. Što znači da se ne možete prijaviti pojedinačno pa odlučiti da biste ipak bili s nekime u paru, nema predomišljanja vezano uz predstavljanje te sve ostale radnje koje zahtijevaju šaranje po prijavnici.

PRAVILA

1. Uvjet za prijavu je da imate minimalno 15 godina. Nećemo vas tražiti dokumente prilikom prijave kako bismo to potvrdili, ali se na ovaj način želimo ograditi od nezadovoljnih roditelja te male djece za koju nemamo primjerene nagrade. Možda jednom u budućnosti uvedemo kategoriju za mlađe natjecatelje, no pretpostavljamo da ovo neće biti problem pošto je većina natjecatelja do sada bila starija od 15 godina.

2. Prijaviti se možete pojedinačno, kao par ili grupa. Bez obzira na to koliki broj vas se prijavljuje, na vas se gleda kao cjelinu – dijelite glasove publike i žiri će na vas gledati kao na cjelinu, ne pojedinačno.

3. Cosplay natjecanje se odnosi na određenog lika ili ideju, znači u obzir ulaze filmovi, knjige, anime, manga, stripovi, serije, igre, itd.
Ono na što se ne odnosi: originalni likovi (likovi koje ste sami izmislili i vezani su uz neki fandom ili vašu originalnu priču) i modni izričaji (ukratko outfiti koji predstavljaju neki stil poput školarki, maids, lolite, tradicionalna azijska odjeća, steampunk, vojnička odjeća itd.). To znači da ukoliko je nešto generično ne zadovoljavate uvjete prijave, no ukoliko se radi o vašoj verziji nekog specifičnog lika, možete se prijaviti. Znači genderbendanje, crossplay, steampunk ili pirate verzija nekog lika, crossover, itd. zadovoljava uvjete dok god svom kostimu možete pridružiti specifično ime i fandom. Doslovan primjer bi bio: Bleach u punk verziji – da, ali samo punk odjevni stil – ne.

4. sudionici se mogu prijaviti na natjecanje, no uzmite u obzir ako držite štand da vam netko može uskočiti i pomoći dok je predstavljanje i proglašenje.

5. prijaviti se možete samo ako ste tamo oba dana ili u nedjelju. Ne možemo zabraniti prijavu osoba koje će biti samo u subotu, no ako vas nema u nedjelju na predstavljanju i predaji knjižica s naljepnicama, automatski ispadate iz natjecanja. Zato vas molimo ukoliko znate da nećete prisustvovati u nedjelju da se ne prijavljujete kako bi nama olakšali posao. Time će se znatno smanjiti gužva na info pultu, problemi s prijavnicama, a i pomoći ćete našim voditeljima da se bolje pripreme za predstavljanje koje ide puno lakše bez praznog hoda.

6. nakon što se prijavite fotografirati ćemo vas za potrebe cosplay panela. U pitanju je plakat koji će biti izvješen na vidljivom mjestu te će svaki od posjetitelja moći pogledati sve do sada prijavljene natjecatelje. Radi se o malim polaroid fotografijama ispod kojih će pisati vaš broj i generalije s prijave.

7. trenutno nemamo pravilo koje se odnosi na kupljene i samostalno napravljene kostime, razumijemo da nemaju svi određene vještine, pristup određenim alatima te da je neke kostime apsurdno šivati, i za to ne postoje negativni bodovi. Ono što želimo i očekujemo je kreativnost i u slučaju da niste sami napravili, svaki kostim daje dovoljno prostora da u njega unesete dašak sebe i vlastitog rada te da budete iskreni po tom pitanju – jeste li ili niste sami radili.

OPĆA PRAVILA:

1. ako je netko nepristojan prema vama ili ako se nedolično ponaša, to prijavite osoblju (organizatori, volonteri, hostese).

2. prijavom na natjecanje prihvaćate da ćete biti fotografirani od strane službenih fotografa Pandakona te za potrebe izrade cosplay panela. Također time prihvaćate da će te iste fotografije biti objavljene na internetu. Vaše je pravo odbiti ili prihvatiti fotografiranje od strane posjetitelja.

3. zbog sigurnosti posjetitelja zabranjeno je unošenje pravog oružja koje je napunjeno ili izvan korica. Također za replike oružja pazite da nemaju oštre vrhove ili rubove te da svojom veličinom ne smetaju drugim posjetiteljima. To se odnosi i na druge dijelove kostima koji svojim oblikom ili veličinom smetaju u gužvi i prolazu. Bilo kakvo vitlanje pravim oružjem ili replikom je strogo zabranjeno, osim za potrebe fotografiranja (fotocorner ili izvan prostora kluba). Imajte na umu da neopreznost može rezultirati ozbiljnim ozljedama, tako da pazite jedni na druge.

4. ako primjetite nekakve neregularnosti oko natjecanja od strane posjetitelja ili natjecatelja, prijavite ih službenom osoblju. Ako smatrate da neregularnost dolazi od strane žirija i/ili organizatora, pritužbu možete poslati na službeni mail ili prijaviti u nedjelju prije proglašenja osobi koja će biti sudac iz publike (koja će predstavljati neutralnu stranku i time ne samo sudjelovati u izboru, već i regulirati rad žirija).

Molimo vas da takve incidente prijavite odmah, a ne nakon proglašenja pobjednika kada ne možemo provjeriti i reagirati jer je prekasno.

5. Imajte na umu da za svakog tko ne pobijedi, a uložio je puno truda i rada u svoj kostim, natjecanje neće biti pošteno. To ne znači da je namješteno (a ako smatrate da je, pogledaj točku 4). Nažalost ne možemo svi biti pobjednici iako se doista trudimo da izaberemo najbolje.

6. Zadržavamo pravo odbiti prijave koje nisu u skladu s pravilima i one koje kasne s prijavom.

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA
(ovaj dio će se nadograđivati po potrebi)

1. Što je to fandom?

Fandom je ukratko zajednica, područje interesa oko kojeg se skupljaju fanovi, u našem primjeru se odnosi na naslov djela kojem pripada vaš lik.

2. Hoću li se morati predstaviti pred publikom?

Da, svi natjecatelji se moraju predstaviti pred publikom. Od 2015. godine nećete to morati sami ukoliko ne želite, već će vas najaviti voditelj/ica s tekstom koji ste napisali na svojoj prijavi. No ako se želite sami predstaviti, možete, samo trebate naglasiti prilikom prijave.

3. Moram li napraviti nekakav skeč?

Ne, skečevi nisu potrebni, ali u slučaju da netko baš želi nešto odglumiti na pozornici, može, unutar jedne minute. Samo imajte na umu da nećete imati nikakav popratni audio-vizualni sadržaj, iz razloga što nećemo već pripremljeni sadržaj mijenjati i prilagođavati, pošto to donosi previše komplikacija.

4. Hoće li me žiri nešto pitati?

Što se tiče natjecanja, žiri vas neće ispitivati na pozornici, ali možda vam pojedini članovi budu postavili koje pitanje usput, tokom dana ili prilikom prijave, ako im nešto baš zapne za oko. Te informacije mogu i ne moraju biti uključene u konačno donošenje odluke, isto kako i kod publike, gdje vas bilo koji posjetitelj može pitati nešto vezano uz kostim i odlučiti hoće li vam dati svoj glas ili ne.

5. Tko je uopće u žiriju i zašto su oni kvalificirani išta odlučiti?

Žiri se sastoji od četiri člana, tri iz organizacije Pandakona, a jedan će biti izvučen slučajnim odabirom iz skupine posjetitelja. Koliko smo kvalificirani, teško je objektivno reći, dugo smo već u ovoj zajednici, godinama posjećujemo različite konvencije i doista se trudimo što bolje presuditi. Sve tri se bavimo cosplayem u većoj ili manjoj mjeri i pratimo vijesti iz tog svijeta.

Članovi žirija su:

Koviljka – član organizacijskog tima Pandakona i predstavnik udruge Ichidan. Naš poznavatelj klasičnih naslova i veliki ljubitelj azijskih dorama i svih mogućih filmova.

Ada – član organizacijskog tima Pandakona i naš glavni kreativac i umjetnik – ne postoji nešto što ne zna izraditi rukama (ili barem kaširanim papirom), te Homestruck fan koji će sigurno prepoznati kostim iz novijih uradaka pop kulture.

Iva – član organizacijskog tima Pandakona i SF i fantasy nerd koji više voli čitati nego gledati, te dugogodišnji cosplayer s osam godina staža na kojeg ste mogli naletjeti na Sferakonu i Info sajmu.

Sudac iz publike – svaki posjetitelj koji se ne natječe u cosplay natjecanju i nije sudionik programa može se prijaviti prilikom dolaska da bude četvrti sudac. Na ulazu gdje će se cosplayeri prijavljivati stajati će kutija u koju ćete ubaciti papirić sa svojim imenom i prezimenom ili nadimkom, a prije samoga predstavljanja, hostesa će iz kutije izvući sretnog dobitnika koji će se pridružiti ostatku žirija na pozornici.

6. Mogu li cosplayati „umetni pitanje“?

Pogledaj gore pod PRAVILA. Ukoliko i dalje niste sigurni, pošaljite pitanje na mail ili poruku na Pandakon Facebook page.

7. Mogu li sudjelovati u cosplay natjecanju ako volontiram/hostesiram?

Iako su svi dobrodošli u cosplayu, na žalost volonteri i hostese ne mogu se natjecati. Prvi razlog je zbog sukoba interesa, pošto će isti biti upućeni u detalje organizacije i blisko surađivati s organizatorima. Drugi razlog je to što neće imati vremena aktivno sudjelovati u drugim aktivnostima konvencije, zato što organizatorima moraju biti na raspolaganju kroz cijeli dan.

POBJEDNICI PRIJAŠNJIH GODINA:

  • PANDAKON 2015. -tba

 

  • PANDAKON 2014

IZBOR PUBLIKE: Piccolo, Dragon Ball

Pikula

Copyright: M^3/Matej Čelar
https://www.facebook.com/MMMPhoto

1. MJESTO: Gaara, Naruto

Gara

Copyright: M^3/Matej Čelar
https://www.facebook.com/MMMPhoto

2. MJESTO: Sailor Venus, Bishoujo Senshi Sailor Moon

Sejlor

Copyright: M^3/Matej Čelar
https://www.facebook.com/MMMPhoto

3. MJESTO: Fluttershy, My Little Pony: Friendship Is Magic

Flutterby

Copyright: M^3/Matej Čelar
https://www.facebook.com/MMMPhoto

  • PANDAKON 2013

IZBOR PUBLIKE: Seras Victoria, Hellsing Ultimate

serasu

Copyright: Antonela Salontaj

1. MJESTO: Christa Renz, Shingeki no Kyojin

Krista

Copyright: Krešimir Lukić

2. MJESTO: San, Mononoke Hime

monokuma

Copyright: Erica Barac

3. MJESTO: Soul (Eater) Evans, Soul Eater

soru

Copyright: Antonela Salontaj

2 thoughts on “Cosplay natjecanje

  1. Pingback: Cosplay natjecanje: ovogodišnja pravila i informacije | PandaKon

  2. Pingback: Info pult | PandaKon

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s