Pandakon preporučuje: If Cats Disappeared From the World, Genki Kawamura

U ovim pomalo stagnantnim danima dosjetili smo se nečeg novog čime bi i sebi i našim pratiteljima učinili dane zanimljivijima. Pokrećemo novi projekt, „Pandakon preporučuje“! Svaki mjesec preporučit ćemo Vam knjigu, film ili nešto drugo što možete s nama pratiti i prokomentirati. Mi ćemo naša mišljenja objaviti na Pandakon web stranici, a vi možete pokrenuti diskusiju u komentarima.

Ovaj smo mjesec izabrali knjigu „If Cats Disappeared From the World“ (世界から猫が消えたなら, Sekai kara neko ga kietanara), autora Genkija Kawamure. Engleski prijevod knjige relativno je nedavno došao i do nas, tako da ga možete pronaći u ponudi naših većih knjižara.

Radnja se vrti oko bezimenog naratora koji živi sam sa svojom mačkom. Jednog dana mu doktor priopći kako ima neizlječivi rak mozga i kako je samo pitanje vremena kada će umrijeti. Doma ga dočeka osoba koja izgleda identično kao on, predstavi se kao Vrag i da mu ponudu: dat će mu svaki dan na izbor želi li izbrisati neku stvar iz postojanja i, ako se odluči izbrisati tu stvar, živjet će jedan dan duže. Tako počinje naratorovo putovanje u kojem će se naučiti pomiriti s gubitkom, bolje upoznati sebe i shvatiti ono što mu je doista važno u životu.

Autor Genki Kawamura filmski je producent, autor, scenarist i režiser. Dosad je napisao četiri novele te brojne eseje i slikovnice. Vrlo je zanimljivo i to da je producirao mnoge poznate anime filmove, poput Wolf Children, your name. i Mirai. Po knjizi je snimljen i istoimeni film s Takeruom Satoom u glavnoj ulazi, izašao 2016. godine. 

Ovu su knjigu pročitali Kovi, Ada i Borna, a ovo su njihova mišljenja.

Ada: „Neke elemente naših života shvaćamo zdravo za gotovo, sve dok napokon ne nestanu. Protagonist ove knjige proživljava ovo iz prve ruke i dijeli svoja razmišljanja s čitateljem. Ovo djelo na mene je ostavilo poprilično dubok dojam i navelo me na promišljanje o stvarima koje mi možda ne bi samo tako pale napamet. Uz nekolicinu neočekivanih zaokreta i pomalo bizarnih situacija, knjiga je uspješno zadržala moj interes do samoga kraja. Osobno, ova knjiga mi se jako svidjela i svakako bi je preporučila svakome tko traži kratko i zabavno a opet nostalgično i misaono štivo.“

Borna: „Koncept knjige činio mi se jako zanimljivim na početku, ali sam do kraja ostao pomalo razočaran.   Glavni lik mi je bio poprilično bezličan i do samog kraja nisam osjetio povezanost s njim. Donosio je banalne zaključke s namjerom da budu pronicljivi i duboki, ali mi nisu ostavili takav dojam. U ovakvim knjigama koje se bave promišljanjima o životu/smrti obično bih očekivao nešto o čemu se može razmišljati, ali u ovoj je većina ideja očita. Pri tome ne mogu reći da sam imao dojam da je autor bio neiskren, ali osobno u knjizi nisam pronašao ništa što nisam već negdje drugdje pročitao. Ne mogu reći da mi je bilo dosadno čitati, ali ipak nije bilo ni nečeg značajnog što bi me tjeralo naprijed. Čak i uz sve negativno što sam napisao, zadnji dio knjige je ipak pomalo spašava, jer je kraj dobro odrađen i pruža neku vrstu katarze.

Na kraju svega, ako tražite nešto što se brzo čita, ali je ipak emocionalno i sentimentalno, ova knjiga bi mogla poslužiti. Dok god ne očekujete nešto revolucionarno, mogla bi vam biti ugodno i brzo štivo.“

Kovi: „If Cats Disappeared From the World“ je knjiga koja se vrlo lako pročita u par sati, u jednom sjedenju. Možda takorečeno sasvim klasično za japanske autore, knjiga se bavi pitanjem egzistencijalizma i vječnim pitanjem toga što nam je zapravo u životu bitno.

Njena predvidljivost leži u samom dogovoru s Vragom, jer vidimo situacije u kojima je glavni lik prisiljen odabrati samo ono što mu Vrag nalaže, sve dok konačno ne preuzme odluke u vlastite ruke.

Naizgled jednostavna pa čak možda nekima i površna, priča svejedno uspijeva podsjetiti da nisu nikad stvari te koje su bitne, propagirane konzumerskim materijalizmom. Ultimativno, na kraju dana, na kraju života, na kraju priče, ono čega ćemo se najviše sjećati su osjećaji i minute, sati određenih trenutaka, te ljudi i životinja koji ih čine.“

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s